Peygamber efendimiz gençlere ne gibi görevler vermiştir?
Allah Resulü gençlere olan güvenini her fırsatta dile getirdiği gibi, bunu birçok kez eylemleriyle de göstermiştir. Onlara vahiy yazıcılığı, tercümanlık, zekât memurluğu, bayraktarlık ve ordu komutanlığı gibi önemli mevkiler vermiştir. Gençlerin yeteneklerini ortaya çıkarmış ve kendilerine verilen görevi başarmalarında onları desteklemiştir.
Peygamberimiz gençliğinde neler yapmıştır?
Doğumundan önce babasını ve altı yaşındayken annesini kaybeden Muhammed, amcası Ebu Talib tarafından büyütüldü ve bakıldı. Çocukluğu boyunca çobanlık yaptı ve daha sonra tüccar oldu. 25 yaşındayken ilk kez 40 yaşında zengin bir dul ve Mekke’nin ünlü ve asil kişiliklerinden biri olan Hatice ile evlendi.
Peygamberimiz gençlere nasıl davranırdı?
Peygamberimiz gençleri sever, onlara değer verir ve bu değeri her zaman hissettirirdi. Onlara güvenirdi ve askeri ve idari alanlarda onlara önemli görevler vermekten çekinmezdi. İrşad faaliyetlerini ve Kur’an’ı öğretmek için çevre kasabalara öğretmenler gönderirken, onları genellikle gençler arasından seçerdi.
Sevgili peygamberimizin gençlere önem vermesinde ki temel hedefi nedir?
Peygamber, vahiy ile büyük bir değişim ve dönüşüm yaşayan toplumun, kazanılmış niteliklerini koruyabilmesi için gençlerin enerjisine başvurmuştur.
Peygamberimiz gençlere değer verdiği hangi davranışlarla ortaya koymuştur?
Çocuklar yaramazlık yaptığında veya hata yaptığında Peygamberimiz onları azarlamamış, onları uyarmış ve hatalarını düzeltmeleri için onlara rehberlik etmiştir. Aynı zamanda çocukların kişiliğine saygı göstermiş ve onları övmüştür.
Allah hangi genci sever?
“Allah, gençliğini Allah’a itaat ederek (heveslerine uymayarak ve haramlardan kaçınarak) geçiren genci sever ve ondan hoşlanır.” (İbn Hanbel, Müsned.)
Peygamberimiz gençliğinde hangi işlerle uğraşmıştır?
Dedesi onu bakması için amcası Ebu Talib’e emanet etti. Amcasına yük olmamak için çocukken çobanlık yaptı. 12 yaşındayken amcasıyla birlikte Şam’a ticaret gezisine çıktı.
Doğmadan ölen peygamber kimdir?
O, doğru sözlülerdendi. Onu göğe yükselttik.” (Meryem Suresi, 56-57) Bu ayetlerden anlaşıldığı üzere, Hz. İdris’in doğmadan önce vefat ettiği söylenebilir. Çünkü o, doğmadan önce göğe yükseltilmiştir.
Hz. Muhammed 12 yaşındayken ne yaptı?
Şam’a Yolculuk: 12 yaşındayken amcası Ebu Talib ile Şam’a gitti. Ticaret kervanı Busra’da durduğunda Rahip Bahira, Hz. Muhammed’in (s.a.v.) peygamber olacağını anladı ve Ebu Talib’e Şam’daki Yahudilerin kendisine zarar verebileceğini söyledi.
Hz Muhammed için gençler neden önemlidir?
Toplum bireylerden oluşur. Toplumun huzuru ve uyumu için bireylerin sağlam bir eğitim alması ve eğitimin amacına uygun olması esastır. Bu nedenle Hz. Peygamber, çocuklar ve gençler de dahil olmak üzere bireylerin eğitimine büyük önem vermiştir.
18 yaşında komutan olan sahabe kimdir?
Zeyd b. Harise’nin Mute Savaşı’nda komutan olarak atanması ve bu savaşta şehit olması sonucunda, Usame genç yaşına rağmen Hz. Peygamber’in komutanı oldu. Hz. Peygamber tarafından Suriye’ye gönderilecek ordunun komutanı olarak atandı. Hz.
Peygamber efendimiz çocuklara nasıl davranırdı örnek?
Peygamberimiz (s.a.v.) çocuklara olan sevgisini sadece onları kucaklayarak, başlarını okşayarak ve öperek değil, onlarla şakalaşarak da gösterirdi. O ve torunları Hz. Hasan ve Hüseyin ile şakalaşmayı severdi. Ellerini tutar, göğsüne koyar, onlara sarılır ve öperdi.
Peygamberimizin gençliğinde öne çıkan özellikler nelerdir?
Gençliğinde, haksızlığa uğrayanlara yardım etmek için yapılan Hilfü’l Füdul adlı anlaşmaya katılmış; iş hayatındaki güvenilirliği nedeniyle “el Emin” olarak tanınmıştır. Peygamberimiz İslam’dan önce bile iffeti, cesareti, merhameti ve adalet sevgisiyle tanınıyordu.
En genç sahabe kimdir?
Hayatı Mus’ab bin Umeyr, Kureyş kabilesinin Abdüddar kolunda doğdu. Kesin doğum yılı bilinmemekle birlikte, 614 yılında İslam’ı kabul ettiğinde çok genç olduğu için 594-598 yılları arasında doğduğuna inanılmaktadır.
Hz Muhammed genç sahabelerle nasıl iletişim kurmuştur?
Nitekim Cabir b. Semure, Resûlullah’ın (s.a.v.) sabah namazından sonra, sahabeler konuşurken, gülerken ve cahiliye amellerini hatırlarken güneş doğuncaya kadar mescidden ayrılmadığını, kendisinin de onlarla birlikte gülümsediğini bildirmiştir. Sahabe ile Hz. Peygamber arasında ideal bir iletişim vardı.
Peygamber efendimiz niçin gençlere çok önem vermiştir?
Toplum bireylerden oluşur. Toplumun huzuru ve uyumu için bireylerin sağlam bir eğitim alması ve eğitimin amacına uygun olması esastır. Bu nedenle Hz. Peygamber, çocuklar ve gençler de dahil olmak üzere bireylerin eğitimine büyük önem vermiştir.
İslâm’ın tebliğinde gençler nasıl bir rol oynamıştır?
İslam’ın ilk tebliğ edildiği yıllarda, dini benimseyenler arasında gençler önemli bir yer tutmuştur. Gençler, dini, ilmi, askeri, idari, siyasi ve sosyal alanlarda çok önemli görev ve sorumluluklar üstlenmişler ve önemli devlet görevlerinde bulunmuşlardır.
Peygamberimiz gençliğinde hangi işle meşgul olmuştur?
Yukarıdaki bilgilerden anlaşıldığı üzere Hz. Peygamber (asm) hem gençliğinde hem de gençlik yıllarında boş durmamış, amcası Ebû Tâlib’e yük olmamaya çalışmış ve bu amaçla o gün Mekke’de geçerli bir iş kolu olan ticaretle uğraşmıştır.
Peygamberimizin gençliğinde öne çıkan özellikleri nelerdir?
Gençliğinde, haksızlığa uğrayanlara yardım etmek için yapılan Hilfü’l Füdul adlı anlaşmaya katılmış; iş hayatındaki güvenilirliği nedeniyle “el Emin” olarak tanınmıştır. Peygamberimiz İslam’dan önce bile iffeti, cesareti, merhameti ve adalet sevgisiyle tanınıyordu.